Antioksidan, vücutta hazır olarak bulunan ve bunun ile beraber dışarıdan alınması mümkün olan kimyasal bir maddedir. Sağlıklı beslenme konusunda önemli bir konumda olan antioksidan, vücutta pek çok önemli görev üstlenmektedir. Hücrelere zarar veren serbest radikallere karşı mücadele ederken, pek çok hastalığın önüne geçme ve yaşlanma etkilerini geciktirme konusunda etki göstermektedir.

Antioksidan Nedir?

Antioksidan, vücuttaki hücreler tarafından üretilebilmekle beraber, bazı besinler ile dışarıdan alınabilen bir kimyasal madde olarak tanımlanmaktadır. Vücut için oldukça gerekli olan bu kimyasal madde, vücuttaki toksit maddelerin atılımını sağlayabilmektedir. Dışarıdan alınabilecek en önemli antioksidanlar ise A, E, C vitamini ve selenyumdur. Bu antioksidanlar, sağlıklı beslenme açısından da önemli bir yere sahiptir.

Hizmetlerimizi incelediniz mi?

Bireysel beslenme danışmanlığı, hastalıklarda beslenme ve kurumsal beslenme danışmanlığı alanlarındaki hizmetlerimizi inceleyebilirsiniz.

Antioksidan Nelerde Bulunur?

İnsan sağlığı için oldukça önemli olan bu kimyasal maddeyi pek çok besinin içeriğinde bulabilmek mümkündür. Örneğin; lahana, domates, brokoli, böğürtlen, yeşil çay, kırmızı erik, havuç, sarımsak, karnabahar, brüksel lahanası ve ıspanak gibi besinler, antioksidan besinlerdir.

  • Ispanak; antioksidanlardan biri olan lütein maddesi, ıspanağın içerisinde bol miktarda bulunmaktadır. Bu sayede vücuda güç kazandıran ıspanak, diyetisyenlerin özellikle kış aylarında bol miktarda tüketilmeyi tavsiye ettiği besinlerdendir.
  • Domates; antioksidan besinlerden biri olan domates, likopen içermektedir. Bu antioksidan özelliği ile ten lekelerinin ve kataraktın önüne geçerken, geç yaşlarda zihinsel fonksiyonların düzgün çalışmasında etkili bir besindir.
  • Böğürtlen ile bütün üzümsü meyveler; mineral, lif, vitamin ve bol miktarda iyileştirici antioksidanları bünyesinde barındırmaktadır. Bu sayede kalp hastalıklarının önüne geçe bu meyveler, en iyi antioksidan kaynakları olarak bilinmektedir.
  • Kırmızı üzüm; antioksidanlardan resveratrol ile kersetin maddelerini barındırmaktadır. Oldukça güçlü olan bu antioksidan maddeler sayesinde kalp sağlığını koruyan ve düzenleyen kırmızı üzüm, kandaki pıhtılaşmayı en az seviyeye indirgeyebilmekte, kan damarlarının açık ve esnek olmasına fayda sağlamaktadır.
  • Yeşil çay; yine en güçlü antioksidan kaynaklarından biridir. İçeriğinde bol miktarda E vitamini ve EGCG maddesi bulunan yeşil çay, bu özellikleri sayesinde vücuttaki serbest radikallerle savaşmakta ve kanserli hücrelerin gelişmesine engel olmaktadır. Üstelik yeşil çay, sağlıklı beslenme üzerine hazırlanan pek çok beslenme programında yer almaktadır.

Randevunuzu Oluşturun!

Pratik bir şekilde ilk randevunuzu oluşturabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + one =