Çörek Otu İle Zayıflamak Mümkün mü?

Çörek otu (nigella), yaklaşık 14 kadar türü olan, daha çok Akdeniz ülkeleri (Güney Avrupa, Kuzey Afrika, Türkiye) ve Hindistan’ da yetiştirilen tek yıllık otsu bir bitkidir. Bitkinin bir kapsül kesesinde gelişen tohumlarında, yağ ve protein bulunmaktadır. Kendine has kokusu olan sert tohumlar, baharat olarak mutfaklarda özellikle unlu mamullerde kullanılmaktadır. Uzakdoğu ve Orta Asya geleneksel tıbbında asırlardır, nefes darlığı, bronşit, kuvvetli öksürük ve nezle gibi hastalıkların tedavisi için, yağ buharının solunması yöntemi uygulanmaktadır. Sıcak ve korunmasız ortamlarda ise yakılan çörek otu tütsüsünün, böceklerin yaklaşmasını önlediği de bilinmektedir.

 Çörek otu ile zayıflamak mümkün değildir. Hiçbir besin doğrudan zayıflatmamaktadır. Ancak zayıflama sürecinde tüketilmesinde herhangi bir problem yoktur. Aksine faydalıdır. Çünkü içerisinde nigellon, Omega-3 ve Omega-6 doymamış yağ asitleri bulunur. Bu nedenle de metabolizma ve bağırsaklar çalışmaktadır. Tokluk hissini en üst düzeyde tutarak, gereğinden fazla enerji alımını önlemektedir.

Böylelikle çörek otu zayıflatır mı? Sorusunun cevabı: “Hayır, ancak iştahı azaltarak az yemek yemeyi sağlar” şeklinde olmaktadır.

 Çörek Otunun Faydaları

  • Öksürük, nefes darlığı ve bronşit gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
  • İçindeki B1, B2 ve B6 vitaminleri sayesinde karaciğeri temizler, alkolün kötü etkilerini azaltır.
  • Hazmı kolaylaştırır, bağırsakları çalıştırır, idrar söktürür.
  • A, E ve C vitaminlerinden dolayı antioksidan üretimine destek vererek toksinleri atar.
  • Düzenli kullanımda kan şekerini düşürür.
  • Kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, fosfor sayesinde hücre yenilenmesine destek olur.

Çörek Otu Besin Değeri

100 gram çörek otu;

  • 334 kaloridir.
  • 15 gram yağ bulunur. Bu yağların 0,5 gramı doymuş yağ, 1,7 gramı çoklu doymamış yağ, 10 gramı ise tekli doymamış yağdır.
  • 88 mg sodyum,
  • 694 mg potasyum,
  • 16 gram protein
  • 52 gram karbonhidrat bulunur.

Çörek Otu Nelerde Kullanılır?

Çörek otu sadece yemeklerde ya da yaptığımız poğaça, kek, kurabiyelerde kullanılmamalıdır. Sabah kahvaltısındaki yumurtanın üzerine, salatalara, peynirin üzerine katılarak da tüketilebiliriz. Hatta bu şekilde düzenli olarak tüketilmesi çörek otunu faydalarından sağlığımız yeterince yararlanabilmek için de yapılmalıdır.

Önceki İçerikKabızlık Nedir? Kabızlıktan Nasıl Kurtulursunuz?
Sonraki İçerikGünde Kaç Kalori Almalıyım?