Son zamanlarda adı sıkça duyulan ve sağlık için faydaları çok konuşulan kinoa bitkisi genellikle Güney Amerika’da yetişir. İçeriğinde bol miktarda A – B – C – D – B2 – K vitamini bulunur. Besin değeri hayli yüksektir. Sağlıklı beslenme programlarında yerini alan kinoa salatalara verdiği lezzetle de bilinir. Kinoanın faydaları çok olmakla birlikte NASA tarafından uzaya yollanan astronotların beslenme programlarına dahil edilmiştir.

Kinoanın Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı beslenme alışkanlığı olanlar tarafından kullanılmaya başlanan kinoa protein deposu olarak nitelenebilir. Diyetisyen tarafından hazırlanan diyet listelerinde de yer bulan kinoa az kalorili bir besin olmasına rağmen tok tutucu özelliğe sahiptir. Kilo kontrolünün sağlanmasına ve zayıflamaya yardımcı etkisi vardır.

Hizmetlerimizi incelediniz mi?

Bireysel beslenme danışmanlığı, hastalıklarda beslenme ve kurumsal beslenme danışmanlığı alanlarındaki hizmetlerimizi inceleyebilirsiniz.

Vücudun kolesterol dengesini sağlar. Demir açısından zengin olduğundan kansızlığa iyi gelir. Lif oranı yüksektir, diğer tahıllarla karşılaştırıldığında iki kat daha fala lif içerdiği görülür. Bu nedenle sindirimi kolaylaştırır. Sinir sisteminde olumlu etkileri gözlemlenmiş olup, ayrıca antioksidan özelliği bulunur. Lifli içeriğin den dolayı kilo veriminde etkili besinlerden biri olarak adı geçer.

Kinoa gluten barındırmaz. Kinoa glutensiz beslenmeyi tercih edenlerin beslenme programlarında yer almasıyla bilinir. Magnezyum oranı fazladır, vücudun enerji üretimine destek verir. Sinir sistemini ve kemik sağlığını destekler. Kinoanın faydaları arasında ayrıca bağırsak sağlığını koruması da yer alır.

Kinoanın içeriğinde karbonhidrat ve yağ da bulunur. Omega 3 yağ asitlerini de barındırır. Vücut için gereken tüm aminoasitler kinoanın içeriğine bulunur.

Kinoa Nasıl Tüketilir?

Sağlık ve sağlıklı beslenme denince akla son zamanlarda en çok gelen bitkilerden olan kinoa en çok salatalarda kullanılır. Kinoanın bir diğer kullanım şekli de bulgur ve pirinçle yapılan yemeklerdir. Bu tahıllarla yapılan yemeklerde kullanımına çokça rastlanır. Soğuk yenen ve zeytinyağlı yemeklerin tamamı kinoa ile çeşnilendirilebilir.

Kinoanın kabuklarının pişirilmeden önce kabuklarının soyulması uygundur. Bitkinin kendine has acı bir tadı vardır. Bu tadın gitmesi için kinoa yemeklere ilave edilmeden önce bir süre suda bekletilir. Kinoa ayrıca kahvaltılarda da tüketilir. Müslilere katılması da yaygın kulanım şekillerinden biridir.

Randevunuzu Oluşturun!

Pratik bir şekilde ilk randevunuzu oluşturabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

eleven + three =