Sağlıklı besinler arasında yer alan turp, içerdiği vitamin ve mineraller açısında tam bir şifa deposu. Pek çok kişi turpu sadece balıklarla tüketmektedir. Ancak sadece balıklarla değil, diğer tüm besinlerle tüketilmesi gereken bir şifa kaynağıdır. Mideyi ve karaciğeri temizlemeye yardımcı olan turp, yüksek oranda lif içermektedir. Aynı zamanda doyurucu özelliğe sahiptir. Bu nedenle özellikle de diyette olanların tüketmesi gereken besinlerin başında gelmektedir.

İçeriğinde Folik Asit ve Antioksidan Bulunur

Folik asit açısından zengin olan turp, hücrelerin DNA ve RNA onarımlarını sağlamaya, bununla birlikte de yaşlanmayı geciktirmeyi sağlamaya yardımcı olur. Turpta renk veren maddenin adı flavonoiddir. Bu maddede antioksidan özelliği bulunmaktadır. Dolayısıyla içeriğinde antioksidan olan turp, kanın temizlenmesine, damar tıkanıklıklarının önlenmesine yardımcı olmaktadır. Kötü kolesterolü düşürür, kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini minimum seviyeye düşürür.

Hizmetlerimizi incelediniz mi?

Bireysel beslenme danışmanlığı, hastalıklarda beslenme ve kurumsal beslenme danışmanlığı alanlarındaki hizmetlerimizi inceleyebilirsiniz.

Bağırsak Hareketlerini Düzene Sokar

Bağırsak hareketlerini düzene sokan turp, kabızlık sorunları ile de baş eder. Sindirim problemleri ile sık sık karşı karşıya kalan kişilerin tüketmesi gereken besin listesinin başında gelip, kış dönemlerinde tüketildiğinde ise üst solunum yolları tahriş olanların kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur. Çok daha rahat nefes almanızı sağlar.

Turp, lif içeriği ve glukosinat bileşikleri ile kalın bağırsak kanseri ilk sırada yer almak üzere tüm kanserlere karşı koruyucu görev üstleniyor. Safra kesesi üzerinde olumlu etki yaratıp, sindirimi kolaylaştırıyor.

Diyet Yapanlar Turp Tüketebilir mi?

Diyet yapanların turp tüketmesinde herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Kalorisi oldukça düşük olup, günlük posa ihtiyacının ise yaklaşık olarak %25’ini karşılamaktadır. Ancak yine de diyet yapanların hem turp tüketiminde hem de diğer besinlerin tüketiminde Beslenme ve Diyet Uzmanlarına danışmaları önerilmektedir.

Kimler Turp Tüketmemeli?

Böbreğinden oksalat taşı dökenlerin turpu az tüketmesi gerekir. Çünkü vücutta oksalat miktarı yükseldiği zaman kalsiyum miktarında önemli oranda azalma olmaktadır. Aynı zamanda;

  • İshal olanlar,
  • Gaz sancısı olanlar,
  • İrritabl bağırsak sendromu yaşayanlar,
  • Açık ülser yarası olanlar turpu tüketmemeliler.

Randevunuzu Oluşturun!

Pratik bir şekilde ilk randevunuzu oluşturabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

fourteen − 3 =